HØR mere om HØR

HØR mere om HØR

OM HØR
Hør, også kendt som FLAX, er et naturprodukt udvundet af fibrene fra flaxplanten (Linum ustiatissimum). Dette eksklusive materiale væves af fibrene fra hørplantens stængler. I Europa dyrkes hør uden kunstvanding og med minimal gødning, hvilket giver planten mulighed for at vokse naturligt, udvikle stærke stængler og lange fibre. Hør trives bedst i koldere klima, hvilket styrker fibrene.

Bearbejdningen af hør er mere omfattende end f.eks. bomuld, og meget af arbejdet udføres manuelt, hvilket gør hørtekstil til en eksklusiv metervare. Hørproduktionen er miljøvenlig, da hele planten kan udnyttes, og én hektar hør absorberer ca. 3,7 tons CO2 årligt. Europæisk hør er derfor et bæredygtigt valg med lavt klimaaftryk sammenlignet med andre tekstiler.

Hør har imponerende egenskaber:

  • Europæisk hør er slidstærkt og har lang holdbarhed.
  • Hørfibre er hule og kan absorbere op til 20% af deres egen vægt, før de føles fugtige.
  • Hør kan absorbere hele 50% af sin egen vægt og frigiver hurtigt fugt igen, hvilket gør det mere absorberende og hurtigtørrende end andre naturfibre.
  • De hule hørfibre gør også hør temperaturregulerende, ideelt til både sommer og vinter.
  • Hørstof er antiseptisk, hvilket forhindrer bakterier og svampe i at påvirke tekstilfibrene.

Selvom hør har fantastiske egenskaber, udgør det desværre mindre end 1% af verdens samlede forbrug af tekstilfibre. Vi opfordrer ikke til at købe mere tøj, men til at vælge hør frem for mere belastende materialer.

VORES HØR
Linen by Krebs skaber tidløs hørbeklædning i dansk design. Farverne er nøje udvalgt, så du kan udvide din hørgarderobe sæson efter sæson. Vores hørkollektion produceres på en lille europæisk systue, der primært anvender solenergi som energikilde. Hvert stykke tøj sys individuelt af den samme syerske, hvilket giver bedre sammenhæng og et smukkere slutprodukt end ved masseproduktion.

Linen By Krebs repræsenterer slow fashion, der bygger på respekt for mennesker, miljø og natur.

Vores kollektioner er inspireret af naturen - klitter, strand og vand. Alle vores styles og tilbehør fremstilles i 100% hør, der ikke kun passer til din smag denne sæson, men også de næste mange sæsoner. Vi er dine klassikere, der holder år efter år, ikke kun på grund af holdbarhed og design, men også på grund af hørs temperaturregulerende egenskaber.

HØR – KRØLLER DET IKKE?
Jo! ”Hør krøller, men det krøller dyrt," som Bent Krebs sagde. Alt vores hør er produceret i EU og forvasket for at opnå den rette blødhed. Det resulterer i "velfærdskrøl," blødere krøller end du måske har oplevet før.

Vi anbefaler ikke at stryge hør, da strygning presser fibrene flade med skarpere folder til følge. Vask i stedet dine hørklæder som uld ved lav temperatur og centrifugering. Hørtøj bør hænges op vådt, og det kan glattes ud med hænderne. For at rette folder ud uden at vaske, kan du dampe hørtøjet eller fugte det.

EN KORT FORTÆLLING OM HØR SOM ET ALSIDIGT MATERIALE
Planten er navngivet af Carl von Linné – Linum usitatissimun – det højst nyttige, hvilket er meget betegnende, da hør har været meget nyttig for mennesker i flere årtusinder. Ordet hør stammer fra oldnordisk “horr”.

Hør bruges ikke kun til tekstilfremstilling, det bruges også til papirfremstilling, sejl, reb og tove. Da hørfibre er stærkere i våd end i tør stand, er det specielt velegnet til sejl. I dag bruges høren også i medicinalindustrien og i farve- og lakindustrien.

Historien om hør strækker sig tilbage til oldtidens civilisationer, hvor denne alsidige plante blev dyrket og primært anvendt til tekstiler. 7000 år tilbage i tiden dyrkede man hør i Mesopotamien, og i de følgende årtusinder finder man hørren hos Egypterne, hos den yngre stenalders Svejtsere, hos grækerne og Romerne – og senere hos jernalderfolkene i Tyskland og Norden. Hørdyrkningen er i dag spredt over store dele af Jorden, men det er primært i Europa, at hørren bruges til tekstilfremstilling. På de andre kontinenter dyrker man hørren for de olieholdige frøs skyld.

FREMSTILLING AF HØR OG BÆREDYGTIGHED I FRANKRIG OG BELGIEN
Hørproduktionen i Frankrig og Belgien er indbegrebet af bæredygtighed. Hørrens minimale vandbehov passer perfekt til det tempererede klima i disse områder, hvilket gør det til en ressourceeffektiv afgrøde. Den naturlige modstandsdygtighed over for sygdomme og skadedyr gør, at hør sjældent kræver brug af pesticider, hvilket yderligere understreger bæredygtigheden.

HØR PLANTEN OG BEVIDST KLIMAPRODUKTION

I Europa dyrkes hør især i den nordlige del af Frankrig og Belgien, hvor den trives i det køligere klima med minimal brug af kunstvanding og pesticider. Hørplanten vokser således i sit naturlige tempo og udvikler en stærk stængel med lange fibre. Disse lange fibre er medvirkende til udvidelse af hør materiale af høj kvalitet.

HØR VS. BOMULD
Sammenlignet med bomuld står hør netop som et stærkt og bæredygtigt valg. Bomuld er kendt for sit enorme vandbehov og brugen af pesticider, hvilket belaster miljøet og skaber bekymring om bæredygtighed.

HØR - ET BÆREDYGTIGT MATERIALE
Hør er mere end blot en tekstilfiber; det er symbolet på naturens elegance og bæredygtighed. Dets krøllede struktur tilføjer tøjet en bohemeagtig charme og gør det behageligt og afslappet at bære. Den bæredygtige profil, lavt vandforbrug og minimale behov for pesticider positionerer hør som en ansvarlig og grøn løsning.

Tilbage til blog